29 Eylül 2010 Çarşamba

Havai Fişek gibi patlamaya hazır mıyız?

Minnesota Population Center (MPC) yani Minnesota Nüfus Merkezinin dünyaya büyük hizmeti olan Minnesota Integrated Public Use Microdata Series (IPUMS) yani Birleşmiş Kamusal Kullanım Mikroveri Serileri'yle dün karşılaştım. Peki nedir bu? Birleşmiş ve kamusal kullanım kısımları kendi özünden açıklamalı, iş nufüsa gelince de mikroveri yani bireysel gözlemlerin yer aldığı veri, Nüfus Sayımlarının %1-10 arası bir alt örneklemini içeren veriseti demek. Şöyle bir toplarsak dünyanın dört bir yanında yapılmış nufüs sayımlarının bilimsel araştırmalara sunulmuş parçalarının havuzlandığı bir sistem.

Peki bu güzelliği görüp de neden kan beynime sıçradı dersiniz dün gece? İşte Dünya Mikroveri Envanter'inin (World Microdata Inventory) internet adresi:

https://international.ipums.org/international/microdata_inventory.shtml

Efendim en yukarıda bir açıklama var der ki,

"The table indicated the years that censuses were conducted. Years in bold indicate that a microdata sample survives."

...yani "Tablo nüfus sayımlarının yapıldığı yılları göstermektedir, kalın yazılmış yıllar mikroveri örnekleniminin var olduğunu göstermektedir." Bu kadar politik ve yumuşak çevirebildim ancak.

Türkiye'nin nedendir bilinmez (!) 1970, 1975, 1990, 2000 verileri mevcutken, 1980 ve 1985 verileri kayıp ya da kullanıma açılmıyor. Valla adamın canını sıkıyolar, sıkıldığımı da ntvmsnbc sayfasını 10 dakikaya bir yenileyip, en uyduruğundan da olsa yeni haber göremediğim zaman anlarım ben.

Hiç yorum yok:

Defteri kurcala!